17 september 2024

LelySTART zet cultuur en het Stadshart van Lelystad in het zonnetje

Het was zaterdag jl. de tweede editie van LelySTART in de nieuwe opzet. In het Stadshart van Lelystad waren op allerlei plekken podia ingericht en optredens te zien van allerlei Lelystads talent.

Geholpen door een weldadige zon was het de gehele dag druk in het Stadshart. Met uitzondering van de bibliotheek, waar de hele dag activiteiten voor kinderen waren: daar was het van tijd tot tijd werkelijk he-le-maal afgeladen!

Kubus Open Huis
Ook Kubus deed mee met een zeer succesvolle open dag, die druk werd bezocht. Diverse docenten en cursisten stonden klaar om bezoekers te laten genieten van wat de Kubus te bieden heeft, van optredens tot actieve deelname. Bezoekers konden zelf accordeon en viool spelen, tekenen en schilderen. Buiten op het kunstgras voor de Kubus was het eveneens een drukte van belang, met marktkramen van verenigingen, twee podia die elkaar afwisselden en workshops waaraan bezoekers konden deelnemen.

Terug naar de basis
LelySTART in haar nieuwe opzet keert terug naar waar het festival in eerste instantie ooit voor bedoeld was: om te laten zien wat Lelystad aan cultuur allemaal te bieden heeft. En om daarmee mensen te inspireren daar aan mee te doen, in welke discipline dan ook.

Dat betekent wel dat er definitief afscheid is genomen van de ‘grote avond’ zoals die eerder op het grasveld naast de Agora plaatvond, en waar in het verleden tienduizend mensen optredens van Di-Rect, Diggy-Dex, the Opposites of Nielson bezochten. Niet alleen is dat grasveld niet meer beschikbaar, een gratis festival als dat is vandaag de dag ook vrijwel niet meer te betalen.

Opening culturele seizoen
Daar komt bij dat de culturele instellingen in Lelystad zich op een gegeven moment ook afvroegen wat dit nog met de opening van hun culturele seizoen te maken had. Na een éénmalige uitstapje naar De Meent twee jaar geleden, werd vorig jaar daarom gekozen voor een kleinschaligere opzet: optredens bij en in de culturele voorzieningen, als visitekaartje van het aanbod dat die instellingen het jaar door hebben.

Het is een opzet die voor meerdere partijen goed is: niet alleen voor de culturele instellingen zelf, maar ook voor het Stadshart. Want het was de hele dag druk in het Stadshart, en dat is niet elke zatertdag het geval. En het was gezellig druk. Kortom: de nieuwe opzet van LelySTART lijkt goed aan te slaan, al ben je bij een dergelijk festival natuurlijk altijd afhankelijk van het weer. Maar daarover was er zaterdag geen reden tot klagen: LelySTART vond plaats in een weldadig zonnetje.

Lelystads Finest
LelySTART werd vrijdag overigens afgetrapt in de Agora met het door acteur Ferdi Stofmeel gepresenteerde programma ‘Lelystads Finest’ waar tien (amateur)acts uit Lelystad optraden in een meer dan goed gevulde grote zaal, waar een kleine 500 mensen zaten. Naast een spetterend optreden van een dansgroep van DD Dance, singer-songwriter Luuk van Veen, zangeres Elise de Koning en pianist Satish Khoesiaal en stadsdichter Yasmin Geradts, die drie werkelijk prachtige gedichten over Lelystad voordroeg, wist een deel van de band Lakmoes (‘We hebben de beste muzikanten van de band afgevaardigd,’ aldus zanger Thoma Gerla) de zaal volledig in te pakken en tot meezingen te krijgen met een nummer dat niet misstaat als nieuw volkslied van de stad: ‘Lelystad, Lelystad, nooit dat de polder zo’n parel had. D’r is geen stad in heel Nederland als de hoofdstad van Flevoland.’

Lelystad Finest DDDance optreden

In de Agora was zaterdag nog een cabaretavond en in Corneel de Afterparty. Tel daarbij dat ook Utopodium de hele zaterdag vertier bood en Café Schippers een podium bood aan Lelystadse dichters, en de conclusie dat LelySTART zaterdag geslaagd was, is meer dan gerechtvaardigd.

Over LelySTART
LelySTART is dé start van het nieuwe culturele seizoen in Lelystad en wordt georganiseerd door AGORA Theater, Poppodium Corneel, Stichting de Kubus en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.