17 oktober 2024

Creatieve samenwerking tussen de Kubus en MBO College Lelystad bekroond met kunstwerk

Bij het MBO College Lelystad is een bijzonder kunstwerk onthuld, gecreëerd door kunstenaar Dennie Boxem in samenwerking met mbo-studenten. Dit kunstwerk, dat tijdens het Taalfestival The Cube Lelystad tot stand kwam, krijgt een permanente plek in het Taal- en rekencentrum van de school.

Het festival, dat begin september plaatsvond, bracht jongeren op een unieke manier in contact met taal, kunst en cultuur. Met het thema “Vertel je verhaal” bood het festival aan 900 mbo-studenten de kans om hun taalvaardigheden te ontwikkelen en zich artistiek uit te drukken via workshops en activiteiten. Van poëzie tot graffiti: de studenten ontdekten diverse manieren om hun creativiteit te benutten. Het festival was een groot succes en benadrukte de waarde van taal en kunst in het leven van jongeren.

Het verhaal achter het kunstwerk
Kunstenaar Dennie Boxem vertelde over het proces achter het kunstwerk: “Het schilderij vertelt het verhaal van Lelystad, met als centraal symbool de meetpaal van het Werkeiland in Lelystad Haven. Studenten hebben tijdens het Taalfestival hun eigen verhaal bijgedragen door onder andere elementen toe te voegen die hun persoonlijke beleving van taal en de stad uitdrukten. Elk detail op het doek staat voor hun persoonlijke beleving van taal en de stad. In totaal werkten 300 studenten aan dit kunstwerk, en hun namen staan achterop het schilderij. Het is fantastisch om een collectief kunstwerk te zien dat nu een blijvende plek heeft op de school.”

Een inspirerende samenwerking
Wethouder Cultuur Sjaak Kruis sprak tijdens de onthulling zijn waardering uit voor het festival en het kunstwerk: “Dit kunstwerk is niet alleen een prachtige toevoeging aan de school, maar het symboliseert ook de kracht van samenwerking tussen onderwijs, kunst en cultuur. Het is geweldig om te zien hoe jongeren zich via creatieve projecten kunnen uitdrukken en ontwikkelen.”

De onthulling van het kunstwerk markeert niet alleen het einde van het festival, maar ook het begin van een blijvende herinnering aan de impact van taal en cultuur op de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Zowel het MBO College Lelystad als de Kubus benadrukten dat deze samenwerking een unieke kans bood om jongeren te inspireren en om kunst, cultuur en onderwijs op een betekenisvolle manier te verbinden – iets wat een blijvende invloed zal hebben op de stad en haar inwoners.

Het Taalfestival The Cube Lelystad is een samenwerking tussen De Kubus en MBO College Lelystad, met steun van de gemeente Lelystad en de Maatschappelijke Agenda.

Foto: Kunstenaar Dennie Boxem, wethouder Cultuur Sjaak Kruis en mbo-studenten Lisanne Böning en Karlijn Brummel onthullen gezamenlijk het kunstwerk dat tijdens het Taalfestival The Cube Lelystad tot stand kwam. ©Fotostudio Wierd