Creatief omgaan met een vreemde situatie
Het weekend dat Kubus het besluit nam het gebouw tijdelijk te sluiten, besloot drumdocent Dennis Chamman direct om volledig online te gaan werken. Die maandag begon hij met videobellen via WhatsApp. Dat bleek het handigst voor de ouders en de cursisten. “Het is een te gek alternatief!”, aldus Dennis, “We kunnen gewoon doorgaan met lessen.”
Vol concentratie knallen
Het verschil met de fysieke lessen zit volgens Dennis vooral in de focus. Tijdens een online les ben je echt 20 minuten vol concentratie bezig met drummen. Dennis: “Vanaf de eerste minuut tot de laatste ben je aan het knallen.” Ook vertelt Dennis dat er meer betrokkenheid is van ouders. Normaal mogen de ouders niet mee het leslokaal in. Nu zitten ze er vaak de hele les bij om te helpen tijdens het videobellen en heeft hij voor de les vaak even een kort praatje met hen over hoe het gaat. Dennis vertelt dat niemand had verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. “Via videobellen zie ik precies wat een cursist doet en ik kan tussendoor een foto met een aanpassing appen”, geeft hij als voorbeeld. Voor drums werkt het online lesgeven dus prima.
Van covers naar eigen liedjes componeren
Vorige week is Dennis ook begonnen met het online begeleiden van -zoals hij ze noemt- zijn combo’s. Met deze bandjes werkt Dennis via Zoom. Door de kleine vertraging in de verbinding kunnen ze niet samen spelen. Daar gaat Dennis creatief mee om. Hij geeft ze de uitdaging een eigen liedje te componeren. “Iedereen neemt zijn eigen lijntje op en dat appen ze naar elkaar”, legt Dennis uit. De zangeres maakt met al die losse stukjes dan een liedje. Met hele kleine stapjes zijn ze nu voor het eerst een eigen liedje aan het maken. Een heel andere ervaring dan normaal op de vrijdagavond samen spelen om te ontstressen. Als ze het leuk vinden, is het componeren van eigen liedjes volgens Dennis zeker iets om door te zetten. Hoewel er straks ook weer geoefend moet worden voor het coverrepertoire waarmee de bandjes normaal optreden.
Allang blij dat de lessen doorgaan
Een jong meisje van 6 vindt het in het leslokaal altijd heerlijk om lekker vrij te drummen op alle drums die er staan, dat kan nu even niet. Een andere cursist heeft geen eigen drumstel en vindt eigenlijk vooral het sparren met Dennis in de les fijn. Hem stuurt Dennis nu inspirerende en leuke liedjes. “Een andere wereld, een andere les”, relativeerde hij naar Dennis. Een cursist die voor zijn werk al de hele dag achter de computer zit, heeft het toch geprobeerd en vindt het uiteindelijk ook prima werken. “De meeste ouders en cursisten zeggen blij te zijn dat we dit zo doen en dat de lessen doorgaan”, verklaart Dennis.
Podiummomenten bieden
De meerwaarde van de drumlessen is volgens Dennis dat hij zijn cursisten laat optreden samen met bijvoorbeeld zangcursisten. Normaal treden ze dan op tijdens evenementen zoals LelySTART, IKtoon, popavonden en het Huiskamerfestival. Deze podiummomenten vallen nu ook weg en Dennis wil zijn drummers op een andere manier iets laten doen. “Het is belangrijk om ze te laten spelen”, vindt hij. Hij verzamelt nu alle stukjes die de cursisten hebben geoefend voor de afgelaste mixavond, om daar samen met geluidstechnicus Igor Gallenkamp alsnog een mix van te maken. “Deze mix delen we dan op Facebook,” zegt Dennis, “zo hebben ze het niet voor niemendal geoefend.”
Online werken is normaler en makkelijker
Dennis is voor zijn cursisten altijd al online bereikbaar geweest via WhatsApp voor vragen over liedjes of optredens. Nu staat álles op zijn muziekkamer helemaal strak ingericht op het geven van online lessen. Ook de cursisten zelf weten door deze ervaring hoe ze makkelijk en snel online kunnen spelen. “Deze vreemde situatie heeft ons een creatieve kant opgedrukt en dat maakt online werken straks nog normaler en makkelijker”, voegt Dennis toe. Toch verlangt Dennis ook terug naar zijn plekje in het Kubus gebouw: “De plek in De Kubus is gewoon lekker rammen!”