Week 21
Rakustoken
Op de foto’s hieronder zie je een Discusvaas die door middel van de techniek Rakustoken is gemaakt. Je ziet de vaas in zijn geheel en in detail.
Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek. Eerst wordt een object, zoals een vaas of een beeldje, geglazuurd. Daarna wordt het in een oven tot een temperatuur van ca. 1000°C gebracht. Het object wordt vervolgens uit de oven gehaald en komt dan in aanraking met de buitenlucht. Door de snelle afkoeling gaat het glazuur craquelures (barsten) vertonen. Daarna wordt het object in een ton met zaagsel gelegd. Het zaagsel gaat branden en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé. Hierdoor wordt het craquelé zwart en worden de barstjes zichtbaar.
Onze cursist Roland vertelt hoe zijn Raku gestookte Discusvaas tot stand is gekomen: ‘Je loopt op een bomenrijk stukje grond bedekt met bladeren, takjes, stukjes hout en ander organisch materiaal. Toevallig zie je een stukje boomschors liggen met een mooie structuur. Als keramist weet je dat daarvan een afdruk is te maken door het reliëf van de boomschors in de plaat van klei te drukken. Raku stoken is een speciale manier van keramiek maken. Omdat het maken van een enkele afdruk van de boomschors wel wat minnetjes is besluit ik meerdere afdrukken te maken in een repeterend patroon. Er is gekozen voor een cirkel vorm. Twee ronde platen klei met het ontstane patroon zijn samengevoegd tot een discus vorm. Halsje en voetje zijn op de pottenbakkersschijf gemaakt en gemonteerd. Het ingedrukte patroon is met glazuur gedeeltelijk bedekt. De delen zonder glazuur worden zwart. Een nieuw keramiek werkstuk is ontstaan.’